Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    Voiko flippaamisella tehdä rahaa?

    Vauras Nainen Facebook-ryhmässä pohdittiin viime viikolla kovasti sitä, voiko flippaamisella tehdä tänä päivänä rahaa? Flippaamisellahan tarkoitetaan sitä, että ostat asunnon, remontoit sen ja myyt heti eteenpäin. Vastaus otsikon kysymykseen on, että kyllä voi. Mutta mitä sitten onnistuneessa flippaamisessa täytyy ottaa huomioon?

    Kaikki lähtee liikkeelle asunnon ostamisesta, itse asiassa voitto tehdään hyvin pitkälle ostotilanteessa. Sinun täytyy osata ostaa asunto oikeaan hintaan, jotta laittaessasi ostohinnan päälle remontin, veron, vastikkeen ja kaikki muut prosessiin liittyvät kulut, saat haluamasi katteen myydessäsi asunnon. Siksi asuntosijoittamisen kultainen sääntö ”make money on the buy” pitää tässäkin enemmän kuin paikkansa.

    Miten sitten löydät flippaamiseksi sopivan kohteen? Hinnaltaan sopivat asunnot eivät huuda itseään Etuovessa tai Oikotiellä. Valmiiksi edullisia kohteita et helposti löydä, vaan diilit täytyy osata tehdä. Eli etsi asuntoja, joissa on joku ”vika” ja jotka eivät välttämättä sellaisenaan kiinnosta valtavirtaa. Ne voivat olla esimerkiksi huonossa kunnossa, edellinen remontti on tehty erikoisilla materiaaleilla tai pohjaratkaisussa on jotain pielessä. Vielä, kun ostajalla on kiire päästä asunnosta eroon, on mahdollista saada ostettua asunto reilusti alle markkinahinnan.

    Täytyykö sitten remontti tehdä itse, jotta voiton tekeminen on mahdollista? Ei ollenkaan. Itse olen aina käyttänyt ammattitaitoista remonttiporukkaa. Toki tekemällä remontin itse teet isomman voiton, mutta jos käyt päivätyössä ja sinulla on perhettä, saattaa projektista tulla liian rankka. Sitä paitsi omalle ajalle täytyy laittaa arvo ja jos se on paremmin käytössä jossain muussa projektissa, niin silloin kannattaa miettiä onko remppaaminen itse edes järkevää. Oma roolini projekteissa on ollut suunnittelu, projektin johtaminen, valvonta ja hankinnat.

    Remontti on kohta, jossa projekti voi mennä pahasti pieleen, jos et osaa arvioida projektin laajuutta ja kustannuksia oikein. Kustannuksista pitää olla siten hyvä käsitys ja ne tulee olla laskettuna auki jo tarjoamisvaiheessa. Pelkällä hiharavistuksella ei tarjousta kannata lähteä tekemään.

    Se, kuinka paljon remontti tulee maksamaan, riippuu täysin siitä, mitä kaikkea aiot remontoida. Tästäkin löytyy ns. useampi koulukunta. Osa etsii asuntoja, joihin riittää pieni pintaremontti. Silloin toki asunnosta saatava kate on huomattavasti pienempi, mutta projektin läpivieminen nopeaa. Osa taas haluaa laittaa kaiken uusiksi. Silloin aikaa menee enemmän ja remontti maksaa, mutta katekin on isompi. Perusteellinen remonttikin on mahdollista viedä läpi ostosta myyntiin jopa 3 kuukaudessa, kun projektin suunnittelee hyvin. Itse kuulun enemmän tähän jälkimmäiseen ryhmään. Nautin suunnittelusta, remonteista ja uuden tekemisestä. Minusta on ihanaa nähdä muutosprosessi ja tehdä laadukas asunto, joka on ilo luovuttaa kodiksi tuleville ostajille.

    Flippaamisen rahoittamiseen tarvitset usein omaa rahaa vähintään remontin verran. Tämä riippuu tietenkin omasta tilanteestasi ja pankkisuhteesta. Itse olen ottanut pankista lainaa asunnon ostamiseen, mutta rahoittanut remontin itse. Oma taloudellinen tilanne kannattaa siksi huomioida tarkasti ennen kuin projektiin lähtee. Kaikkinensa jokainen projekti tarvitsee huolellisen exit-suunnitelman. Eli mitä tapahtuu, jos et saakaan asunnosta tavoittelemaasi katetta? Saatko omasi pois tai pystytkö pitämään asunnon, jos laitatkin sen vuokralle?

    Olen halunnut opetella flippaamisen siksi, että sillä voi tehdä kätevästi lisärahaa asuntosijoittamiseen ja vauhdittaa kassavirtakohteiden lainanmaksua. Lisäksi, jos haluan myydä jonkun vuokrakohteena olevan sijoitusasunnon, voin saada sille lisää arvonnousua onnistuneella remontilla.

    Tellu Uotila on varallisuusvalmentaja©, yrittäjä, talous- ja henkilöstöjohtaja sekä Rahamania vloggaaja

    HUOM! Varallisuusakatemia järjestää Asuntopäivän 27.1.2018 Helsingissä.

    Mikäli sinua kiinnostaa asuntosijoittaminen, niin kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle! Mukana asuntopäivässä on 7 Varallisuusvalmentajaa, jotka kertovat parhaita vinkkejään asuntosijoittamisen maailmaan. Parhaat esimerkit tulevat aina sieltä elävästä elämästä, ja paikan päällä sinulla on myös erinomainen mahdollisuus esittää kysymyksiä.