Muihin vertailu ei kannata
En ole koskaan ymmärtänyt, miksi verotietojen julkaisupäivä on yksi vuoden suurimmista uutispäivistä. Mutta Kauppalehti uutisoi maanantaina, että syy verotietojen kiinnostavuuteen on syvällä kulttuurissamme. ”Suomalaiset arvottavat elämää ulkoisilla mittareilla” kuului otsikossa ja antoi minulle uudenlaisen ymmärryksen ilmiöön. Sosiaalipsykologi Jaana Jaatisen mukaan suomalaiset mittaavat omaa toimintaansa vertaamalla itseään muihin. Ja toisaalta suomalaiseen kulttuuriin on syvälle iskostettu arvo, että työ on keskeinen tapa määrittää ihmistä. Tiedättehän ihmisiä, jotka aloittavat tarinat toisista ihmisistä kertomalla mitä he tekevät tai ovat tehneet, riippumatta siitä liittyykö se kerrottavaan asiaan. Niille, joille vertailu on tärkeää, ovat statukset myös tärkeitä.
Taloudenhallinnan näkökulmasta tämä tuokin mielenkiintoisen pointin mukaan peliin. Oletko määritellyt taloudelliset tavoitteesi omien todellisten tarpeidesi ja halujesi mukaan? Vai oletko verrannut itseäsi muihin ja sitä kautta asettanut tavoitteesi? Sinällään jälkimmäisessä tavassa ei ole mitään vikaa, mutta lähtökohtaisesti taloudelliset tavoitteet saavutettua sinulla tulisi olla mahdollisuus elää juuri sinulle parasta mahdollista elämää. Tapahtuuko näin, jos tavoite on asetettu vertaamalla itseään muihin? Uskallan väittää, että silloin mennään vähän metsään eikä tavoitteen saavuttaminen tuotakaan toivottua tulosta.
Itselläni tavoitteet ovat vaihtuneet osaamisen lisäännyttyä. Säästäminen hankintoihin, vararahasto, rahankäytön järkeistäminen, säännöllinen sijoittaminen… Nyt tavoitteeni on taloudellinen riippumattomuus. Ja tavoite kirkastuu päivä päivältä. Euromääräisiä tavoitteita on asetettu, mutta tuntuu, että ne elävät jatkuvasti. Ja se on aivan sallittua. Mutta aika ajoin on syytä tarkistaa, ovatko tavoitteet varmasti sinun omiasi, eivätkä ympäristöstä kumpuavia.
Eräs tuttavani kyseli taannoin asuntosijoittamisesta ja tiedustelin mihin hän tähtäisi sijoittamisella. Vastaus oli, että kaikki asuntosijoittavat, joten hänenkin pitäisi. Hän oli joutunut hypetyksen uhriksi, eikä huomannut miettiä, onko sijoitusmuoto juuri hänelle sopiva. Erilaiset sijoitusmuodot sopivat eri tilanteisiin ja erilaisille ihmisille, puhumattakaan siitä, että sijoitusstrategioita on valtavan monia. Mielestäni liian helposti unohdetaan, että kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea.
Ympärillämme on niin paljon hälyä, että on helppo unohtaa kuunnella omaa sisäistä ääntä. Yritetään kuitenkin välillä hiljentyä kuuntelemaan ja sitä kautta löytämään itselle sopivimmat tavat ja tavoitteet.
Aurinkoa päivääsi
Kati
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.