Täytä alla olevat tiedot, olemme sinuun yhteydessä pian

    Nimi

    Katuosoite

    Postinumero

    Postitoimipaikka

    Sähköposti

    Puhelin

    Valitse valmennuspakettisi

    Lisätietoja

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn rekisteriselosteen kuvaamalla tavalla.

    Mitä eroa on varallisuusvalmennuksella ja sijoitusneuvonnalla?

    Talousneuvoja, talousvalmentaja, velkaneuvoja, varallisuusvalmentaja. Henkilökohtaisen taloudenhallinnan ja sijoittamisen teemojen parissa työskentelevillä vilisee monenlaisia titteleitä. Sijoitusneuvoja on monelle tittelinä tutuin, koska sijoitusneuvojia on ollut kautta aikojen. Sen sijaan valmentajat, jotka auttavat ihmisiä oman talouden kysymyksissä, ovat suhteellisen nuori ilmiö Suomessa. Usein nämä valmentajat sekoitetaan virheellisesti sijoitusneuvojiin. Juuri tämän takia on hyvä ymmärtää, mikä on sijoitusneuvojan ja valmentajan ero.

    Käydään ensin läpi sijoitusneuvonta. Se on lailla säädeltyä toimintaa, jota valvoo Finanssivalvonta. Sijoitusneuvonnassa työskenteleville on kaksi tutkintoa – sijoituspalvelututkinto APV1 ja sijoitusneuvojan tutkinto APV2.

    Finanssiala ry suosittelee, että sijoituspalveluja tarjoavien yritysten henkilöstöstä kaikki sijoituspalvelutehtävissä toimivat suorittavat Sijoituspalvelututkinnon (APV1) ja vaativimmissa sijoituspalvelutehtävissä toimivat henkilöt Sijoitusneuvojan tutkinnon (APV2).

    Sijoituspalveluja tarjoavat yritykset saavat palkkionsa sijoitustuotteen myynnistä useimmiten hallinnointipalkkiona. Eli mitä enemmän sijoituspalveluyritys saa rahaa hoitoonsa, sitä suuremmaksi yleensä hallinnointipalkkiot muodostuvat.

    Talousvalmentajaksi voi ilmoittautua taas kuka tahansa. Siksi onkin tärkeää kysyä, mistä valmentajan osaaminen on peräisin. Pieni CV itsestäni. Olen valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta 2002 laajasti rahoitusta lukeneena. Olen työskennellyt luottokorttiyhtiössä, myynyt sijoitustuotteita, ollut mukana kehittämässä asuntosijoittamiseen ostotoimeksiantopalvelua sekä perustanut kiinteistövarainhoitoyhtiön, jonka hallinnoi kiinteistöjä Yhdysvalloissa. Olen kirjoittanut kolme kirjaa, satoja kolumneja ja blogeja, käynyt pitämässä asiantuntijapuheenvuoroja kymmenissä sijoitusalan tapahtumissa ja seminaareissa, ollut tv-ohjelmassa asiantuntijana ja tehnyt omaa tuottavaa sijoitustoimintaa. Ennen kaikkea olen valmentanut jo yli 10 vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla satoja ihmisiä, joiden oman talouden tulokset ovat näille ihmisille merkittäviä.

    Tämän kokemuksen perusteella olen myös kouluttanut uusia varallisuusvalmentajia. Jokainen koulutukseen valittu on käynyt läpi tiukan seulan, heidät on haastateltu ja jokaisella on omakohtaista kokemusta sijoittamisesta. Monet ovat käyneet useita alan eri koulutuksia ja valmennuksia jo ennen osallistumista varallisuusvalmentaja-koulutukseen. Vain yritykseni valmentajakoulutuksen suorittaneilla valmentajilla on oikeus käyttää varallisuusvalmentaja-nimikettä, joka on yhtiölle rekisteröity ja joka kertoo taustalla olevasta osaamisesta. Muista neuvojista kukaan ei osaa sanoa ennen kuin itse ottaa selvää.

    Mitä varallisuusvalmentaja tekee? Varallisuusvalmentaja ei ole siis sijoitusneuvoja eikä anna sijoitussuosituksia. Meiltä lähtee asiakkaalle lasku valmennuspaketista. Varallisuusvalmentaja käy asiakkaan kanssa läpi tämän nykyiset tulot, menot, varat ja velat. Hän sparraa kaikkiin näihin kohtiin liittyvissä asioissa, kuten miten lisätä työelämän taitoja ja siten palkkatuloja, miten oma talous saadaan ylijäämäiseksi, mitä tarkoittaa korkoa korolle –efekti ja miten velkaa voi hyödyntää sijoitustoiminnassa. Varallisuusvalmentaja valmentaa asiakkaita tekemään parempia päätöksiä omassa taloudessaan. Hän ei kerro, miten asiat tehdään (eli neuvo), vaan valmentaa asiakasta tekemään omat ratkaisunsa. Asiakas on itse vastuussa oman taloutensa päätöksistä, jotka hän lopulta tekee. Ihmiset, jotka haluavat menestyä, ottavat asioista selvää laaja-alaisesti. Varallisuusvalmentaja on yksi taho, jonka puoleen voi kääntyä.

    Varallisuusvalmentajan ja sijoitusneuvojan palvelut täydentävät monesti toisiaan. Mitä enemmän ihminen osaa ja ymmärtää sitä helpompi hänen on myös ostaa itselleen sopivia sijoituspalveluja. Voi olla, että ihminen ostaa suoraan osakkeita, mutta ihan yhtä hyvin voi ostaa sijoitustuotteita, joilla saa esim. hajautuksen omaan salkkuunsa. Kaikista tärkeintähän on lisätä omaa ymmärrystä, koska jokainen on vastuussa kuitenkin lopulta itse omista päätöksistään.

    Suomessa on melkein 400 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriömerkintä. 38 prosenttia suomalaisista ei säästä ja sijoita. Ihmiset ovat huomattavan velkaantuneita. Itse olen ollut erityisesti huolissani siitä, että hyvät taloustaidot eivät ole kovinkaan helposti kaikkien saatavilla. Siksi minä ja muut taloustaitojen parissa työskentelevät varallisuusvalmentajat teemme päivittäin työtä sen eteen, että jokainen suomalainen voisi olla taloudellisesti turvattu.

    -Terhi Majasalmi

    Terhi Majasalmi on Varallisuusakatemian perustaja ja varallisuusvalmentaja.