Metsäsijoittaminen on mielenkiintoista
Metsäsijoittaminen on mielenkiintoinen omaisuuslaji. Tuottojen kotiuttaminen on hitaampaa kuin esimerkiksi arvopaperisijoittamisessa, mutta tuotto on vakaa ja maan arvo on noussut tasaisesti viimeisen 100 vuoden ajan. Metsäsijoitus on hyvä tapa hajauttaa omaa sijoitussalkkuaan, etenkin nyt kun pörssin osakkeet ovat huipussaan. Metsään voi sijoittaa joko ostamalla suoraan metsäpalstan tai sijoittamalla metsärahastoihin tai metsäosuuskuntiin. Metsärahastoihin pääsee käsiksi pienemmälläkin pääomalla ja niihin on mahdollista säästää kuukausittain pieniä summia rahaa. Käsittelen tässä blogipostauksessa enemmän varsinaisen metsän ostamista sijoitusmielessä.
Mitä enemmän omaa työtä, sen suurempi tuotto
Metsänomistajalle metsä tarjoaa virkistyskäytön lisäksi mahdollisuuden itse osallistua metsänhoitotöihin. Metsän uudistustyöt, kuten taimien istuttaminen, siementen kylväminen, heiniminen ja taimikon hoito ovat fyysisesti kevyitä toimenpiteitä ja onnistuvat keneltä tahansa asiaan vähänkään perehtyneeltä. Tarvittavat välineet eivät ole erityisen kalliita ja niiden hankintahinnat ovat verovähennyskelpoisia. Mitä enemmän metsänomistaja pystyy itse tekemään metsänhoitotöitä, sen tuottavampaa toiminta on sijoitusmielessä.
Kuinka valita sopiva metsäpalsta?
Metsätiloja on myytävänä mm. Metsänhoitoyhdistyksen nettisivuilla, Etuovi.com:ssa ja Oikotiellä. Myytävän kohteen puustosta on yleensä Metsänhoitoyhdistys tehnyt puustoarvion, josta käy selville puun kuutiomäärä puustolajeittain ja mitä metsälajeja palstalla on. Tämä arvio on suuntaa-antava, eikä siinä välttämättä näy lahojen puiden määrää. Vaikka arvio on tehty, on siis tärkeää käydä paikan päällä jonkun metsäalaa tuntevan kanssa, jotta ostotarjous olisi mahdollisimman realistinen puuston arvoon nähden.
Metsätiloja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:
1) Tieyhteydet ovat erittäin tärkeässä osassa silloin kun metsälle suunnitellaan hoitotoimenpiteitä, jotka vaativat metsäkoneen kuljettamisen paikan päälle. Tarkista siis onko palstalle tieosuutta.
2) Palstan puuston ikä. Jos palstalla on esimerkiksi vain uudistuskypsää kuusimetsää, se tarkoittaa, että päätehakkuu on tehtävä mahdollisimman pian ja tuottoja kotiutetaan roimasti heti alkuun, mutta seuraavien 60–100 vuoden aikana ei sitten tuottoja napsita. Palstalla olisi hyvä olla useaa eri ikäryhmää olevaa puustoa, jotta hakkuita voisi rytmittää esimerkiksi kymmenen vuoden välein.
3) Tärkein seikka on kuitenkin puuston hyvä kunto. Hyväkuntoiset ja ajoissa harvennetut taimikot kasvavat suoraan ja tuottavat parhaiten.
Paras kasvukausi = paras tuotto%
Metsätilojen tuotto vaihtelee Suomen kokoisessa maassa jonkin verran etelää ja pohjoista verrattaessa. Pisin kasvukausi on Etelä-Suomessa ja se vaikuttaa puuston tuottoprosenttiin. Etelä- ja Keski-Suomen tuottoprosentti on noin 5–6 %. Pohjoisessa tuottoprosentti on noin 4 % luokkaa. Tuottoprosenttiin vaikuttaa maan ostohinta. Jos mahdollista, kannattaa ostaa yleistä hintatasoa halvemmalla. Näin voi esimerkiksi tehdä sukupolvenvaihdoskaupassa, jossa verottaja hyväksyy kauppahinnaksi 70 % maan todellisesta arvosta.
Asiantuntijat neuvovat
Jos vielä oma osaaminen epäilyttää, on hyvä tietää Metsänhoitoyhdistyksen auttavasta roolista. Nykyisin Mhy:n jäsenmaksu on vapaaehtoinen, mutta etenkin aloittelevalle metsänomistajalle Mhy:n asiantuntijapalveluista on suuri hyöty. Mhy:n kautta kannattaa tilata ainakin metsäsuunnitelma, joka on tarkka suunnitelma seuraavalle 10 vuodelle tulevista metsänhoitotöistä. Mhy hoitaa myös puukaupan ja uudistamistarpeet tarvittaessa. Mhy:n lisäksi suuret metsäyhtiöt UPM ja StoraEnso ovat ottaneet palveluissaan huomioon kaupunkilaismetsänomistajat.
Eipä muuta kuin selailemaan sopivia ostokohteita! Kannattaa mennä metsään – myös sijoitusmielessä.
Mervi Tanskanen on Varallisuusvalmentaja©, asuntosijoittaja, metsänomistaja sekä farmaseutti.
HUOM! Sijoittamisesta kiinnostunut henkilö! Varallisuusakatemia järjestää Asuntopäivän 27.1.2018 Helsingissä.
Mikäli sinua kiinnostaa asuntosijoittaminen, niin kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle! Mukana asuntopäivässä on 7 Varallisuusvalmentajaa, jotka kertovat parhaita vinkkejään asuntosijoittamisen maailmaan. Parhaat esimerkit tulevat aina sieltä elävästä elämästä, ja paikan päällä sinulla on myös erinomainen mahdollisuus esittää kysymyksiä.
Marraskuun ajan hinta 297 euron koodilla J5GVY2F4RQ (norm. 397 euroa). Tervetuloa mukaan Asuntopäivään.