Taloudellisen tyylilyylin vaatekaappi
Muutama viikko sitten Kati Kyyrö kirjoitti blogipostauksessaan KonMarin siivousoppien soveltuvan hyvin taloudelliseen elämäntyyliin pyrkivälle henkilölle. Sama ”olet onnellisempi, kun heität kaiken ylimääräisen pois”-sääntö sopii myös talousnaisen vaatekaappiinkin. Kuinka monella meistä vaatekaappi tursuaa vaatteita, joita emme koskaan tule käyttämään? Ehkä alennusmyynneissä käteen on tarttunut jotain kivaa, jota sitten koskaan ei ole tullut käytettyä ja niin se on jäänyt henkariin roikkumaan ja odottamaan sitä sopivaa tilannetta. Tai kaupassa upealta näyttänyt vaate ei juuri sovi yhtään minkään muun omistamasi asun kanssa. Varmaan tuttu tilanne useimmalle meistä.
Olen itse mielenkiinnolla seurannut useampaakin mediassa pyörinyttä ihmistä, jotka pukeutuvat aina samaan asuun, esimerkiksi valkoiseen paitapuseroon ja farkkuihin. Kuulostaa tylsältä, mutta ajatus sinällään on fiksu. Kun vaatekaappisi koostuu vaikka vain muutamasta perusvaatteesta, joissa tiedät näyttäväsi hyvältä, säästyy valtava määrä aikaa ja energiaa kaikkeen muuhun, kun ei tarvitse miettiä mitä vaatteita tänään käyttäisi. Vaikka ei olisikaan aivan näin ultrapuritanisti, niin vaatevaraston yksinkertaistamisesta varmasti jokaiselle hyötyä.
Miltä tyylikkään ja taloudellisen naisen vaatekaappi sitten näyttää? Kaikkein parasta olisi, jos sinun vaatekaappisi näyttäisi juuri sinulta. Toiset ovat kauluspaita-tyyppejä, toiset ehdottomasti neulepaita tai sekä että. Mikä sinusta tuntuu hyvältä päällä, luultavasti näyttääkin hyvältä ylläsi. Muutama peruspaita tai -pusero on vaatekaapin tukijalka, niihin on helppo yhdistellä erilaisia asukokonaisuuksia. Kuten kaiken muunkin, myös värien suhteen pitää paikkansa less is more -sääntö. Tee värianalyysi itsellesi ja löydä juuri sinulle sopivat värit. Näin vältyt hutiostoksilta ja lopputulos on, että vaatekaappisi kaikki vaatteet sopivat keskenään yhteen!
Vaatehankinnoissa harvoin kannattaa olla impulsiivinen. Itse pyrin budjetoimaan vaateostoihin menevän rahamäärän kuukausittaiseen budjettiini. Jos jonakin kuukautena joudun ostamaan esimerkiksi kalliimman talvitakin, olen sitten muutaman kuukauden ostamatta mitään vaatteita, kunnes olen taas budjettini tasalla. Haluan olla suunnitelmallinen vaatevarastoni suhteen ja ostaa vain vaatteita, joita tarvitsen ja vasta sitten kun niitä tarvitsen. Vaikka en koskaan ole ollut himoshoppaaja, olen aikoinani hukannut harmittavan määrän rahaa vääriin vaatevalintoihin. Ja täytyy myöntää, että vielä nykyäänkin sorrun välillä virheostoihin. Yleisin mokani on ostaa jotain halpaa, joka sitten ei pelitä pidemmän päälle ollenkaan. Eli on totta ainakin osittain, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Jos pystyy, ostaa laadukasta vähän kalliimmalla ja voi sitten iloita vaatteesta ihan koko sen rahan edestä.
Tyylilyylin vaatekaappi voi olla taloudellinen olematta silti tylsä. Mieti etukäteen mitä tulet tarvitsemaan seuraavana vuodenaikana. Jos et tarvitse mitään, älä osta mitään. Käytä hyväksesi alennusmyyntejä ostaaksesi monivuotisia klassikoita, kuten jakkuja, hameita tai kenkiä. Ja jos olet tehnyt jonkun aivan ihanan löydön, niin käytä sitä ihmeessä, äläkä anna sen jäädä pölyttymään vaatekaapin uumeniin odottamaan jotain täydellistä hetkeä.
Ihania ja nautinnollisia pukeutumishetkiä jokaiselle teistä upeat vauraat naiset!
Mervi Tanskanen on Varallisuusvalmentaja©, asuntosijoittaja, metsänomistaja sekä farmaseutti