KonMari ja taloudenhallinta ne yhteen soppii
Tuottaako tämä tavara iloa? Tämä on perimmäinen ajatus suositun KonMari-raivausmenetelmän takana. Säilytetään vain ne tavarat, jotka oikeasti tuottavat iloa. Kun raivaus on tehty, on ihmisellä paljon parempi kuva siitä, mitä hänellä on ja mitä hän tulevaisuudessa tarvitsee. Samalla tulee päästettyä irti menneisyydestä, käytyä käsittelemättömiä asioita läpi ja suunniteltua tulevaisuutta.
En ole vannoutunut ”marittaja”, mutta olen löytänyt menetelmästä paljon hyvää ja käyttökelpoista. Tavaroiden raivausta on tullut tehtyä jo reilu vuosi välillä innokkaammin ja välillä rauhallisempaan tahtiin. Hitain askelin olen päästämässä irti tavarapaljoudesta, joka on omalla tavallaan tukahduttanut ja hallinnut elämää.
No miten marittaminen ja taloudenhallinta sitten liittyvät toisiinsa? Ensinnäkin molemmat lähtevät tarpeesta muuttaa nykyistä tilannetta, parantaa elämää ja saavuttaa onnea. Toisekseen molemmissa käydään systemaattisesti ja järjestyksessä asiat läpi, pohditaan niiden syvempää olemusta ja sitten tehdään ratkaisut, joiden perimmäinen tarkoitus on parantaa elämänlaatua. Luonnollisesti isoin ero on siinä, ettei taloudenhallinnassa voi tehdä puhtaasti tunnepohjalta valintoja kuten marittamisessa. Vai pirskahteleeko jonkun verkkopankki iloa niistä monista laskuista mitä meille suodaan? Mutta yhtäläisyyksiä on enemmän kuin eroavaisuuksia. Keskeiset kolme samankaltaista vaihetta ovat karsiminen/kartoittaminen, valintojen pohtiminen ja muutosten tekeminen.
#1 Karsiminen/kartoittaminen
Aiempiin raivausmenetelmiin verrattuna avainasemassa KonMari-menetelmän suosiossa on se, että päätöstä ei tehdä tavaran poistamisesta vaan säilyttämisestä. Tavaralajit käydään läpi yksi tavara kerrallaan. Tavaralajin kaikki tavarat kerätään yhteen ja jokaisen tavaran kohdalla kysytään: tuottaako tämä iloa? Taloudenhallinnassa tehdään tuloslaskelma, jonka avulla nähdään, mihin rahat oikeasti menevät. Yhteen pinoon siis kerätään kaikki kuitit, laskut ja tiliotteet tuloslaskelman muodostamiseksi. Tämän jälkeen käydään kulut yksi kerrallaan läpi. Joten jokaista kulua pohtiessa voi miettiä, tuottaako tämä kulu minulle iloa.
Iloa tuottamattomista tavaroista luopuminen on helpompaa kuin menoista luopuminen. Yksinkertaisesti siksi, ettei kaikkiin menoihin pysty itse vaikuttamaan. Mutta et kuitenkaan ole tahdoton taloudenhallinnassa, vaan kyse on sinun omista valinnoistasi, kuten viimeksi kirjoitin. Miten vietät aikaasi, mihin käytät rahasi, kuinka suhtaudut materiaan jne.
#2 Valintojen pohtiminen
Marittaminen on siis tehokas menetelmä, koska jokaisen tavaran kohdalla pitää tehdä valinta. Saavutettu siisti koti säilyy siistinä, koska valinnat on loppuun asti pureskeltuja. Tavaroiden valikointi ja karsiminen on prosessi, jossa päätökset tehdään omien arvojen perusteella. Päätösvalta on siis itsellä ja tavarat itselle perusteltuja, joten niihin helpompi sitoutua.
Samalla tavalla taloudenhallinnassa tulisi pohtia ja perustella valintojaan. KonMari-menetelmän läpikäyneet kertovat, että tavaroiden läpikäyminen on myös edesauttanut käymään läpi menneisyyden käsittelemättömiä asioita. Erityisesti taloudenhallinnan alkutaipaleella tulee pohtia omaa suhtautumista rahaan. Tarkoituksena on tunnistaa omat käytösmallit, jotka usein kumpuavat menneisyydestä. Joten mallien tiedostaminen ja muuttaminen vaativat monesti oman historian läpikäymistä.
#3 Muutosten tekeminen
Koska tehdyt valinnat ovat jokaisen omia ja niitä on ajatuksella pohdittu, tulee niistä helpommin todellisuutta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos suunnittelulla on vielä vahva pohjatyö taustalla, on se jo melkein kokonaan tehty.
Marittamisessa muutosten tekeminen lähtee siitä, että tietää, mitä omistaa ja siten ymmärtää, mitä tarvitsee ja haluaa jatkossa. Taloudenhallinnassa on yhtä lailla kyse kokonaisuuden hallinnasta ja suunnitelmien noudattamisesta. Pidetään kiinni budjetista ja ymmärretään, mihin muutoksilla ja toimenpiteillä tähdätään. Jos työ on tehty itselle rehellisesti ja ajatuksella, otat ripeästi askeleita kohti tavoitteita.
Marie Kondo kirjoittaa, että päätymällä lukemaan KonMari-kirjan lukija haluaa luultavasti muuttaa nykyistä tilannettaan, nollata elämäänsä, parantaa elämäntyyliään sekä saavuttaa onnea ja iloa. Saman kuvailun voisi sana sanaan kirjoittaa taloudenhallinnasta. Raha on vain väline ja taloudenhallinnalla otetaan itse tilanne haltuun. Raha mahdollistaa sen, että voi muuttaa tilannettaan ja parantaa elämäntyyliään. Raha ei tuota onnea, mutta monesti se mahdollistaa onnea. Ja kun perusteet ovat kunnossa, voi keskittyä olennaiseen, eli elämiseen.
Kukapa ei olisi samaa mieltä Kondon kanssa siitä, että sinun aikasi ja tarmosi kannattaa käyttää siihen, mikä tuottaa sinulle eniten iloa. Se vaan vaatii, että pohjatyö on tehty, oli kyse sitten siivouksen elämänmullistavasta taiasta tai taloudenhallinnasta.
Aurinkoisin terkuin
Kati
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.
Pirskahtelevan talouden ensiaskeleita voi ottaa Varallisuusakatemian Selätä velat -verkkovalmennuksessa. Kurssi alkaa maanantaina 31.1., kestää 6 viikkoa ja maksaa 77 €. Tervetuloa mukaan!