Tavoitteiden saavuttaminen vaatii valintoja
Kaunis talvimaisema avautuu ikkunasta lumipeitteineen ja auringonsäteineen. On otollinen aika miettiä tavoitteita tälle vuodelle, kuten Mervi blogissa kirjoitti viime viikolla. Tavoitteiden asettaminen, niiden konkreettisuus ja keinot tavoitteiden saavuttamiseen ovat keskeisiä onnistumisen työvälineitä. Mutta yhtä lailla tavoitteiden asettaminen on valintojen tekemistä. Erityisesti taloudenhallinta on täynnä erilaisia valintoja ja usein myös kompromisseja.
Halut ja tarpeet eivät tästä maailmasta lopu varsinkin, kun jatkuvasti ympärillämme on ärsykkeitä, jotka kehottavat hankkimaan tai tavoittelemaan erilaisia asioita. Usein ne myös houkuttelevat suunnattomasti: miten olenkaan selvinnyt tähän saakka ilman tätä ja tätä, ehdottomasti tarvitsen uuden auton ja tietenkin lähden Suomen talvea karkuun kaukomatkalle lämpimään. Mutta harvemmin on resursseja toteuttaa näitä impulsseja ja hyvä niin. Joudumme miettimään, mitä todellisuudessa haluamme ja vasta sitten keksimään, miten ne saavutamme.
Taloudellisten tavoitteiden asettamisessa toivoisin tämän näkyvän keskittymisellä tiettyihin tavoitteisiin. Niihin itselle kaikkein tärkeisiin ja juuri tähän elämäntilanteeseen parhaiten sopiviin. Mutta pelkkä tavoitteiden valitseminen ja keinot niiden toteuttamiseen eivät vielä riitä. Monesti tämä vielä vaatii jonkun toisen asian uhraamista.
Otetaan vaikka itsensä kouluttaminen. Esimerkiksi yrittäjien Facebook-keskusteluissa mietitään aika ajoin, että kuinka paljon rahaa voi vuoden aikana laittaa erilaisiin koulutuksiin ja kursseihin. Itsensä kouluttaminen harvemmin menee hukkaan, mutta monesti kurssien hinnat ovat varsin suolaisia. Mutta todellisuudessa kyse ei ole hinnasta, vaan valinnasta – joko tehdä paljon enemmän myyntiä tai karsitaan jostain muusta kurssin maksamiseksi. Jos kurssi auttaa sinua saavuttamaan asettamasi tavoitteet, miksi et olisi valmis tekemään valintoja kurssin maksamiseksi?
Omakohtainen esimerkkini on, että satsaan yli 20 prosenttia tämän hetkisistä nettotuloistani liikuntaan. Selässäni on vuosien varrella ollut useita eri ongelmia ja pahimmillaan olin vuoden aikana yhteensä 2 kk sairaslomilla pelkästään selkäni takia. Ja siihen päälle vielä kaikki säryt, jotka eivät vaatineet sairaslomaa. Silloin ikää oli alle 30 vuotta ja olin kohtuullisen urheilullinen nainen. Myönnetään, että se pisti vähän miettimään tulevaisuuteni elämänlaatua. Joten löydettyäni Fustran ja ohjaajan, joiden avulla selkävaivat ovat viimeisen 2,5 vuoden aikana kaataneet minut sänkyyn vain kahdeksi viikoksi, olen valintani tehnyt. Olen kiitollinen, että olen löytänyt tavan pitää selkäongelmat kurissa. Ja olen todellakin valmis käyttämään vaadittavan määrän tuloistani siihen, että pysyn toimintakykyisenä.
Pitää kuitenkin ehdottomasti muistaa, että jos tekee tällaisia valintoja, tulee ymmärtää mistä muusta raha on sitten pois. Itselläni esimerkiksi kaikki shoppailu ja maksulliset sosiaaliset menot, kuten ulkona syöminen, konsertit ja elokuvat, ovat karsiutuneet lähes kokonaan menoistani. Arvostan selkävaivoista eroon pääsemistä niin paljon, että valinta ei tuota edes ongelmia. Mutta jos en tekisi tätä valintaa, olisi talouteni nopeasti alijäämäinen ja velkainen.
Mitä valintoja sinä olet tehnyt tavoitteidesi saavuttamiseksi?
Aurinkoisin terveisin
Kati
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.
Ps. Varallisuusakatemia järjestää kevään aikana useita verkkokursseja, mm. sijoittamisen perusteista, hääbudjetoinnista ja velkojen selättämisestä. Liittymällä uutiskirjeen tilaajaksi saat ensimmäisenä lisätietoa tulevista valmennuksista. Jo myynnissä olevat kurssit löydät täältä.