Riskinottokyky – oletko tietoinen omastasi?
Yhdysvaltain pörssi koki viime päivien aikana ensimmäisen isomman laskun pitkään aikaan, ja sen vaikutukset heijastuivat maailmanlaajuisesti eri pörsseihin. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole pörssiromahdus, vaan normaali korjausliike, jota on osattu odottaa ja nyt kurssit ovatkin jo tasaantuneet. Mutta kun samaan yhdistetään trendikkään Bitcoinin arvon lähes viidenneksen sulaminen, heikkohermoisimmat lähtivät kotiuttamaan omistuksiaan. Massahysteriasta ei missään nimessä voida puhua, mutta iskikö pörssipaniikki?
Arvopaperimarkkinoilla oli käynnissä erittäin pitkä nousujohteinen kausi, ja on täysin normaalia, että laskusuhdanteita tulee, myös niitä äkillisiä. Tämä on yleisesti tiedossa oleva fakta, mutta on paljon vaikeampaa suhtautua asiaan kylmän neutraalisti, jos ei ole valmistautunut tilanteeseen henkisesti. Onnistunut sijoittaminen vaatii hyvän sijoituksen löytämistä, mutta mielestäni sijoittamisen kulmakivi on oman mentaalipuolen muuttaminen sijoittamiseen soveltuvaksi. Onnistuakseen sijoittamisesta sinun tulee valmentaa itsesi, paitsi toimimaan sijoittajana, myös olemaan sijoittaja. Käytännössä siis teet ensin paljon ajatustyötä, sisäistät sen tulokset ja vasta sitten olet valmis toimimaan.
Riskiä voi hallita ja harjoittaa
Miksi sitten koen, että tästä asiasta on tärkeä puhua pörssilaskujen aikaan? Koska jokainen sijoittaja menettää joskus rahaa. Ja rahojen menettäminen kirpaisee. Mutta se kirpaisee vähemmän, jos sisäistät, että aina ei voi voittaa. Ja vielä vähemmän se kirpaisee, jos osaat erottaa riskinottohalun ja riskinottokyvyn toisistaan.
Riskinottohalu sitä, miten hyvin kuvittelet sietäväsi riskiä.
Riskinottokyky on sitä, kuinka hyvin siedät riskiä todellisuudessa.
Saatamme hyvinkin kuvitella, että olemme kylmähermoisia ja huimapäisiä riskinottajia, koska kuvittelemme olevamme elokuvien sankareiden tasoisia viilipyttyjä. Kuitenkin todellisuudessa meitä alkaa huimata jo pienenkin arvonlaskun edessä. Ja kun riskiä on otettu liiaksi, peräännytään sijoituksista ensimmäisten vastainkäymisten tullessa vastaan, eikä siten päästä puusta pidemmälle sijoituspolulla.
Sijoittajalla pitää olla ymmärrys asettaa riski itselle sopivalle tasolle. Mutta riskinottokykyä voi myös kehittää. Yksi tapa kehittää sitä on, valitettavasti, rahojen menettäminen. Kokemus ei ole kiva, mutta kun kerran menettää rahojaan, oppii, kuinka siihen suhtautuu. Ensimmäinen kerta kirpaisee eniten. Riskinottokykyyn vaikuttaa myös sijoittajan kokonaisvarallisuus, joten siksi on tärkeää määrittää, kuinka suuren osa varoista sijoittaa. Jos varoja on turvassa sen verran, että sijoitusten menettäminen ei juurikaan vaikuta elämiseen, on riskin ottaminen helpompaa. ”Sijoita vain sen verran kun olet valmis menettämään”, ei ole hassumpi ohjenuora varsinkaan sijoitusuran alkutaipaleella.
Joten jos sinuun iski pörssipaniikki tai harmittelet sijoitussalkkusi sulamista, saattaa olla aika palata perusteisiin ja tarkistaa omaa riskinottokykyä puolueettomasti. Tai tarkentaa exit-strategioita. Ajatustyötä ja tekemiään määritelmiä kannattaa tarkistaa säännöllisesti, koska haluaisimme tai emme, me ja maailma muuttuvat jatkuvasti. Ja jos vasta suunnittelet sijoittamisen aloittamista, kannustan miettimään sijoittamisen mentaalipuolta ennen kuin mietit, mihin varojasi sijoitat.
Kati Kyyrö on varallisuusvalmentaja®, asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja viestinnän ammattilainen.